ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е „против“ промените в Закона за защита при бедствия

Георги Божинов: Хората, изгубили домовете си при бедствия, са пропуснати в закона

 „ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е „против“ промените в Закона за защита при бедствия”. Това заяви в пленарна залата депутатът от левицата Георги Божинов при обсъждането на законопроекта. Той припомни, че още на първо четене БСП е направила предложения за разширение и изменение на закона за развитие на проблемите в тази област, които са били отхвърлени. „Партиите, които подкрепят правителството, изразиха категорична подкрепа за внесения текст и така обезсмислиха и предлагането на изменения на второ четене”, заяви Божинов.

Той обясни, че позицията на левицата „против” е провокирана от няколко основни причини. На първо място Божинов посочи, че законът  не отговаря на обществените очаквания и направените обещания към хората, които са пострадали тежко от бедствия и аварии през последните години. „Как партиите, които подкрепят закона, ще отидат в Мизия да агитират за вот, когато обещаваха, че ще подкрепят изменения в него, според които обезщетенията няма да са на база на данъчна оценка, а като основа ще се търси пазарната оценка на имота?”, попита  Божинов. По думите му вносителите предлагат изменение, според което лицето е длъжно да вземе мерки, за да предотврати щетите на своето имущество – да вземе мерки да го предпази и да ограничи въздействието. „След като научната експертиза доказа, че в Мизия щетите се дължат на непредвидимо стечение на обстоятелствата, прокуратурата го потвърди и не предяви обвинения на никого, кой е гражданинът, който ще предвиди непредсказуемото, за да опази имуществото си от такива неща?”, попита още депутатът от левицата. Според него, ако има такива случаи в живота, то в закона трябва да се предвиди, че обществото ще бъде солидарно с тези, които са пострадали при такива случаи.

По думите на Георги Божинов втора причина за позицията на БСП е фактът, че възстановителната помощ ще бъде само за ремонт и възстановяване на имота. „На първо четене с Корнелия Нинова пледирахме, че в живота има случаи, в които е необходимо не само възстановяване и ремонт. Цялата къща я няма на хората в Мизия, цели къщи ги няма! Тези хора ги няма в Закона!”,  подчерта Божинов. По думите му в закона само е записано, че ще изменя, допълва и урежда обществените отношения в интерес на хората и ще ги защитава при бедствия, но е абсолютно неадекватен на потребностите, на проблемите, на страданията на хората, които се са срещнали с природните бедствия.